Vietējie produkti daudzveidīgam un veselīgam uzturam

Investīcijas uzņēmuma attīstībā
Investīcijas attīstībā 2021–2027
2. decembris, 2022
Garīšu produkti maisiņā kopā ar rudzupuķēm
5 IEMESLI, KĀPĒC KĀPOSTAM VIENMĒR JĀATRODAS TAVĀ VIRTUVĒ
20. jūlijs, 2023

Pelēkie zirņi ne tikai Ziemassvētkos! 

Ziemā nereti veikalā roka stiepjas pretī importētajiem dārzeņiem, jo mēs visi zinām, cik svarīgi ik dienu ir uzturā lietot dārzeņus, bet mēs piemirstam, ka arī ziemā mums ir pieejami Latvijā audzēti dārzeņi un pākšaugi. Viens no nenovērtētākajiem produktiem ziemas periodā, par kuru mēs atceramies vien Ziemassvētkos un Jaunajā gadā, ir pelēkie zirņi. Pelēkie zirņi ir uzturvērtībām un šķiedrvielām bagāts ēdiens, ko būtu ieteicams iekļaut savā ikdienas ēdienkartē. Zirņos nav tauku, un 100 grami zirņu satur ap 20 gramiem olbaltumvielu un šķiedrvielu. Zirņi ir arī bagāti ar vitamīniem, tie satur B1, B5 un B6 vitamīnus, kāliju, magniju, dzelzi, fosforu u.c. vitamīnus. Tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekā svara, zirņi ir vērtīgs produkts, jo radīs sāta sajūtu uz ilgu laiku. Pākšaugos esošās šķiedrvielas samazina holesterīna līmeni, stabilizē cukura līmeni asinīs un palīdz aizcietējuma gadījumos. Īpaši vērtīgi pelēkie zirņi būs tiem, kuri ikdienā maz vai vispār nelieto gaļas produktus, jo zirņi ir vērtīgs dzelzs avots. 

 

Pupiņas uz tava galda katru nedēļu! 

Latvijas veselības ministrijas izstrādātajās vadlīnijās par veselīgu uzturu ir ieteikts uzņemt līdz 75 gramiem pākšaugu ik dienu, bet grūtniecēm un veģetāriešiem – 150 gramus dienā. Pākšaugi, tostarp pupiņas, ir vērtīgs dzelzs avots, tādēļ pupiņas būtu jāiekļauj ēdienkartē tiem, kuri ikdienā nelieto gaļu. Pupiņas ir ļoti vērtīgs produkts, kas palīdz veicināt gremošanas sistēmas darbību, novērst sirds slimību veidošanās risku, pazemina asinsspiedienu, kā arī palīdz uzturēt stiprus un elastīgus kaulus un locītavas. Cukura diabēta un celiakijas pacientiem iesaka lietot uzturā pupiņas, jo nodrošina lēnu un nepārtrauktu glikozes piegādi, kā arī nesatur glutēnu, bet pupiņās esošais selēns darbojas kā antioksidants, kas mazina iekaisuma procesu un palīdz vēža profilaksē. 

 

Superprodukts – skābēti kāposti 

Mēs nepagursim atkal un atkal atgādināt, ka skābēti kāposti ir superprodukts mūsu platuma grādos, kam būtu jābūt katras mājas ledusskapī! Skābēti kāposti ir ne tikai bagātīgs C vitamīna un antioksidantu avots, bet arī satur daudz labvēlīgo baktēriju, kas palīdzēs nodrošināt veselu zarnu traktu. Skābēti kāposti satur plašu labvēlīgo baktēriju daudzumu, nodrošinot labvēlīgu mikrofloru mūsu zarnās. Papildu tam skābēti kāposti spēj nodrošināt ilgstošu sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, un veicina vielmaiņas procesus, palīdzot no organisma izvadīt toksīnus. Šobrīd, kad ir sākusies aktīvā vīrusu sezona, nevajag skriet uz aptieku, lai iegādātos sintētiskos vitamīnus, tā vietā iesakām izvēlēties vietējos dārzeņus, kas nodrošinās jūs un jūsu ģimeni ar nepieciešamajiem vitamīniem imunitātes stiprināšanai! 

Call Now Button