GODĀTS SVĒTKOS, AIZMIRSTS IKDIENĀ

Garīšu produkti maisiņā kopā ar rudzupuķēm
5 IEMESLI, KĀPĒC KĀPOSTAM VIENMĒR JĀATRODAS TAVĀ VIRTUVĒ
20. jūlijs, 2023
Aukstā zupa no Garīšu marinētajām bietēm
5 IEMESLI, KĀPĒC IEMĪLĒT BIETES
20. jūlijs, 2023
Vārīti pelēkie zirņi ar gaļu iepakojumā un bļodiņā

Ja skatāmies pagātnē, mūsu senči ticēja, ka ēdieniem, kas tiek celti galdā ir liela nozīme. Piemēram, Ziemassvētku mielasta laikā goda vietu ieņēma pelēkie zirņi, jo pēc latviešu tautas ticējumiem pelēkie zirņi simbolizē pārticību, kas sagaidāma nākotnē.
Visu cieņu senčiem, taču savu labo īpašību dēļ, pelēkajiem zirņiem ir jāatrodas mūsu ēdienkartē VISU GADU.

Pelēkie zirņi ir maksimāli uzturvērtīgs un šķiedrvielām bagāts produkts, ko būtu ieteicams katram iekļaut savā ikdienas ēdienkartē. Pelēkajos zirņos nav tauku, un tie satur vērtīgās olbaltumvielas, ko nav iespējams uzņemt ar piena produktiem vai gaļu. Pelēkie zirņi ir arī bagāti ar vitamīniem. Tie satur B1, B5 un B6 vitamīnus, kāliju, magniju, dzelzi, fosforu un citus vitamīnus.

Atklāti sakot, tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekā svara, zirņi ir vērtīgs produkts, jo radīs sāta sajūtu uz ilgu laiku. Par to jāpateicas cietei, kas ir pelēko zirņu sastāvā. Turklāt pelēkajos zirņos esošās šķiedrvielas samazina holesterīna līmeni, stabilizē cukura līmeni asinīs un palīdz aizcietējuma gadījumos.

ŅEM VĒRĀ, ka īpaši vērtīgi pelēkie zirņi ir tiem, kuri ikdienā lieto maz vai vispār nelieto gaļas produktus, jo zirņi ir vērtīgs dzelzs avots!

Pelēkie zirņi ir augstvērtīgs produkts, taču kāpēc mēs par to aizmirstam ikdienā? Atbilde ir – gatavošanas process. Kā jebkuru pākšaugu, arī pelēkos zirņus pirms gatavošanas ir jāizmērcē, kas prasa laiku jeb iepriekšēju sagatavošanos. Mērcēšana ir svarīgs process, jo tās laikā izdalās līdz 90% no zirnī esošajām cilvēka organismam nelabvēlīgajām vielām, kuras jebkurš augs veido, lai aizsargātos no kaitēkļiem.

Mainot skatījumu uz pelēko zirņu būtību, mēs Garīši sapratām, ka cilvēka straujajā ikdienā ir nepieciešams jau gatavs produkts lietošanai. Tieši tāpēc Garīšu laukos aug –
Garīšu laukos kāda veida zirņi tiek audzēti – lieli mazi, kādā krāsā?
Izmērcēti un izvārīti, kā mācīja mūsu vecāki, mēs gatavojam pelēkos zirņus, pievienojot mutē kūstošu kūpinātu cūkgaļu, gala rezultātā iegūstot jau gatavu maltīti, ko atliek tikai uzsildīt.

Ir zinātniski pierādīts, ka regulāri uzturā lietojot pākšaugus, tie jūtami uzlabo cilvēka veselību, tāpēc iesakām pāris reizes nedēļā pusdienām darbā vai nesteidzīgām vakariņām mājās izvēlēties Garīšu pelēkos zirņus ar gaļu.

Lai iedvesmotos gatavot ēdienus ar pelēkajiem zirņiem un citiem dārzeņiem ver vaļā recepšu sadaļu mūsu mājaslapā.

Call Now Button