Vidējam latvietim bietes asociējas ar siļķi kažokā, vinegretu un biešu zupu, ko bērnībā vārīja vecmamma, tomēr ir daudz un dažādu veidu kā pagatavot bietes, lai no jauna iemīlētos to garšā.
BIETĒS IR DAUDZ VITAMĪNU
Pirmais, kas būtu jāuzsver ir tas, ka bietei ir ne tikai plašs pielietojums, bet arī augsta uzturvērtība. Bietes ir īsts dabas dārgums, kas satur teju visas cilvēka organismam nepieciešamās un arī tikai bietēm raksturīgās uzturvielas.
Sārtais dārzenis satur lielu daudzumu betaīna, folijskābes, B vitamīnu, beta-karotīna, C vitamīnu, kā arī mikroelementus – dzelzi, kāliju, magniju, fosforu, nātriju, cinku, boru un pat jodu. Tāpēc bietes ir lietderīgi ēst ikvienam bez izņēmuma, bet īpaši tiem, kuri ievēro kuņģa-zarnu trakta diētu, cieš no hroniskām slimībām, grūtniecēm un, protams, bērniem.
Lai pagatavotu veselīgu maltīti, kas garšos visai ģimenei, iesakām izmēģināt vasaras salātus ar Garīšu marinētajām bietēm un zemenēm.
BIETĒS IR MAZ KALORIJU
Neskatoties uz to, ka cukuru iegūst no bietēm, tas ir pilnīgi diētisks dārzenis. Kaloriju saturs svaigās bietēs ir tikai 40 kcal uz 100 gramiem.
Patiesībā visiem, kas vēlas ēst veselīgi, ikdienas uzturā ieteicams iekļaut biešu ēdienus. Piemēram, tvaicētas bietes var pievienot brokastu smūtijam, pusdienās – pagatavot salātos un vakariņās izvārīt zupā.
Jāsaka, ka ievērojot diētu, bietes palīdzēs atbrīvoties no toksīniem, turklāt biešu
diurētiskās īpašības noņems tūsku un izvadīs no organisma lieko šķidrumu.
VĀRĪŠANAS LAIKĀ BIETES NEZAUDĒ SAVAS VESELĪGĀS ĪPAŠĪBAS
Bietes ir apmēram divas stundas, taču pat šo stundu laikā bietes praktiski nezaudē vitamīnus un mikroelementus, saglabājot tādu pašu labumu veselībai.
Ekonomējot Tavu laiku, mēs piedāvājam izvēlēties Garīšu tvaicētas vai marinētas bietes salmiņos vai kubiņos.
BIETES VAR PALĪDZĒT CĪŅĀ AR ANĒMIJU
Gan svaigās, gan tvaicētās, gan marinētās bietēs ir daudz mikro un makro elementu. Tās satur aptuveni 1,4 mikrogramus dzelzi uz 100 gramiem svaiga produkta, kas ir svarīgs aspekts to cilvēku uzturā, kas cieš no dzelzs deificīta.
Pateicoties augstajam dzelzs, folijskābes un joda saturam, arī grūtniecības laikā ir lietderīgi ēst biešu ēdienus. Lai kompensētu dzelzs trūkumu, mēs iesakām pagatavot gardu auksto biešu zupu ar avokado un ķiploku. Šo un vēl citas receptes atradīsi Garīšu mājaslapas sadaļā “receptes”.
BIETES IR LABAS TAVAI ĀDAI
Vēl viens iemesls, kāpēc mīlēt bietes. Bietes ir īsts skaistuma dārzenis, pateicoties jau pieminētajam brīnišķīgajam sastāvam. Bietes attīra ķermeni, piesātina šūnas ar vitamīniem, kas labvēlīgi ietekmē ādas stāvokli. Bietes palīdz mazināt pūtītes un antioksidanti samazina novecošanās pazīmes.
Ja ikdienas uzturā iekļausi vismaz vienu maltīti, kas satur tvaicētas, marinētas vai svaigas bietes – Tava āda izcelsies ar dabisku mirdzumu.